Za zaposlene

Etički odbor

U KBC ZVEZDARA ODRŽAN

U KBC ZVEZDARA ODRŽAN "IBD Preceptorship” -klikni za celu vest

31. 01. 2024.

26.01.2024, Beograd. U svom četvrtom izdanju, prestižni skup "IBD Preceptorship" ponovno je okupio vrhunske stručnjake iz oblasti gastroenterologije, proširujući svoje horizonte i postajući značajan regionalni događaj. Ove godine, skup je dobio regionalni karakter prisustvom gastroenterologa iz Kliničkog Centra Crne Gore te Univerzitetskog kliničkog centra „Majka Tereza“ iz Severne Makedonije, što je doprinelo njegovoj reputaciji.

Zahvaljujući toploj dobrodošlici direktora KBC Zvezdara, Prof Dr Petra Svorcana i Doc Dr Srđana Markovića, koji su bili u ulozi moderatora, skup je započeo s velikim entuzijazmom. Učesnici su imali priliku prisustvuju interaktivnom prenosu iz endoskopske sale pod rukovodstvom Dr Slobodana Srećkovića, koji je izveo četiri kontrolna endoskopska pregleda, čime su obrađene različite dijagnoze, terapije i stadijume bolesti, uz dinamičnu diskusiju i moderiranje Doc dr Srđana Markovića. Predstavljene su i detaljne prikazi slučaja od strane gastroenterološkog tima KBC Zvezdara, koje su istraživale sofisticirane pristupe u lečenju ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, uključujući "step up" i "top down" metode.

Tokom skupa otvorena je  IBD diskusija koja se  bavila  ključnom temom sekvencioniranja biološke terapije, uz poseban fokus na IBD Telemedicinu, gde su prezentovani impresivni rezultati centra i izloženi planovi za dalje unapređenje. Učešće na IBD Preceptorship”-u su uzeli I   Prof dr Katarina Vučićević koja je uz Doc dr Srđana Markovića (KBC Zvezdara)više govorila o  merenju koncentracija leka u krvi, sa ciljem analize farmakokinetičkih specifičnosti i nivoa bioloških lekova u tretmanu pacijenata. Ass Dr Igora Kržića (hirurg, KBC Zvezdara), je skrenuo strucnoj javnosti pažnju na najnovije smernice i inovativne pristupe u hirurškom lečenju IBD-a, uključujući i postoperativni tretman Kronove bolesti. Ova sesija takođe je obuhvatila i detaljnu diskusiju o sindromu kratkog creva, predstavljajući najnovije terapijske mogućnosti.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se učesnici iz različitih zemalja i ustanova otvore pitanja I kroz  konstruktivnu diskusiju razmene znanja i iskustva, čime su doprineli unapređenju kliničkih protokola i terapijskih opcija., Ovaj skup predstavlja važan korak ka unapređenju lečenja i razumevanja inflamatornih bolesti creva, te je značajan za medicinsku zajednicu u regionu.