За запослене

Етички одбор

У КБЦ ЗВЕЗДАРА ОДРЖАН "IBD Preceptorship”                                             -кликни за целу вест

У КБЦ ЗВЕЗДАРА ОДРЖАН "IBD Preceptorship” -кликни за целу вест

31. 01. 2024.

26.01.2024, Београд. У свом четвртом издању, престижни скуп "IBD Preceptorship" поновно је окупио врхунске стручњаке из области гастроентерологије, проширујући своје хоризонте и постајући значајан регионални догађај. Ове године, скуп је добио регионални карактер присуством гастроентеролога из Клиничког Центра Црне Горе те Универзитетског клиничког центра „Мајка Тереза“ из Северне Македоније, што је допринело његовој репутацији.

Захваљујући топлој добродошлици директора КБЦ Звездара, Проф Др Петра Сворцана и Доц Др Срђана Марковића, који су били у улози модератора, скуп је започео с великим ентузијазмом. Учесници су имали прилику присуствују интерактивном преносу из ендоскопске сале под руководством Др Слободана Срећковића, који је извео четири контролна ендоскопска прегледа, чиме су обрађене различите дијагнозе, терапије и стадијуме болести, уз динамичну дискусију и модерирање Доц др Срђана Марковића. Представљене су и детаљне прикази случаја од стране гастроентеролошког тима КБЦ Звездара, које су истраживале софистициране приступе у лечењу улцерозног колитиса и Кронове болести, укључујући "step up" и "top down" методе.

Током скупа отворена је  ИБД дискусија која се  бавила  кључном темом секвенционирања биолошке терапије, уз посебан фокус на ИБД Телемедицину, где су презентовани импресивни резултати центра и изложени планови за даље унапређење. Учешће на IBD Preceptorship”-у су узели И   Проф др Катарина Вучићевић која је уз Доц др Срђана Марковића (КБЦ Звездара)више говорила о  мерењу концентрација лека у крви, са циљем анализе фармакокинетичких специфичности и нивоа биолошких лекова у третману пацијената. Асс Др Игора Кржића (хирург, КБЦ Звездара), је скренуо струцној јавности пажњу на најновије смернице и иновативне приступе у хируршком лечењу ИБД-а, укључујући и постоперативни третман Кронове болести. Ова сесија такође је обухватила и детаљну дискусију о синдрому кратког црева, представљајући најновије терапијске могућности.

Ово је била јединствена прилика да се учесници из различитих земаља и установа отворе питања И кроз  конструктивну дискусију размене знања и искуства, чиме су допринели унапређењу клиничких протокола и терапијских опција., Овај скуп представља важан корак ка унапређењу лечења и разумевања инфламаторних болести црева, те је значајан за медицинску заједницу у региону.