Za zaposlene

Etički odbor

Treći  „IBD Preceptorship

Treći „IBD Preceptorship" u organizaciji KBC Zvezdara-klikni za celu vest

01. 02. 2023.

Treći po redu „IBD Preceptorship" tradicionalno je organizovan od strane KBC Zvezdara u dvodnevnoj agendi 26. i 27. Januara 2023. godine.  Ovaj skup je, kao i do sada, okupio multidisciplinarni tim specijalista koji učestvuje u menadžmentu inflamatornih bolesti creva kao i lekare iz sekundarnih centara naše zemlje, a ove godine je dobio i međunarodni karakter učešćem gastroenterologa iz Univerzitetskog kliničkog centra „Majka Tereza" iz Severne Makedonije, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskog Kliničkog centra Tuzla kao i Univerzitetskog Kliničkog centra "Republika Srpska" iz Banja Luke.

Prvog dana gosti su imali priliku da prisustvuju diskusiji na temu pripreme pacijenata sa dijagnozom Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa za prezentaciju Republičkoj komsiji Fonda za zdravstveno osiguranje koja donosi odluke u pogledu uvođenja inovativne biološke terapije IBD pacijentima. U diskusiji su učestvovali gastroenterolozi, hirurg, radiolog i psihijatar gde je svako iz svog ugla izneo stručno mišljenje za određenog pacijenta i time dao doprinos u evaluaciji svakog slučaja.

Drugog dana su učesnici imali priliku da vide uživo prenos iz endoskopske sale gde su sprovedene četiri kontrolne endoskopije pacijenata sa različitim dijagnozama, terapijama i stadijumima bolesti.

Prezentovana je i serija prikaza slučaja pacijenata od strane gastroenterološkog tima KBC Zvezdara sa "step up" i "top down" pristupom u lečenju, a dodatanom kvalitetu skupa doprinela je i sesija posvećena merenju koncentracija leka u krvi (engl. TDM) i Prof dr Katarina Vučićević (Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu). Gostujući predavači iz Severne Makedonije (Prof dr Kalina Grivčeva-Stardelova) i Bosne i Hercegovine (Prof Dr Nermin Salkić i Prim dr Aida Saraj) takođe su prezentovali slučaje pacijenata koji su predstavljali izazove u pogledu prezentacije bolesti, ekstraintestinalnih manifestacija kao i komplikacija koje su zahtevale hirurško lečenje.