За запослене

Етички одбор

Трећи  „IBD Preceptorship" у организацији  КБЦ Звездара-кликни за целу вест

Трећи „IBD Preceptorship" у организацији КБЦ Звездара-кликни за целу вест

01. 02. 2023.

Трећи по реду „IBD Preceptorship" традиционално је организован од стране КБЦ Звездара у дводневној агенди 26. и 27. Јануара 2023. године.  Овај скуп је, као и до сада, окупио мултидисциплинарни тим специјалиста који учествује у менаџменту инфламаторних болести црева као и лекаре из секундарних центара наше земље, а ове године је добио и међународни карактер учешћем гастроентеролога из Универзитетског клиничког центра „Мајка Тереза" из Северне Македоније, Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, Универзитетског Клиничког центра Тузла као и Универзитетског Клиничког центра "Република Српска" из Бања Луке.

Првог дана гости су имали прилику да присуствују дискусији на тему припреме пацијената са дијагнозом Кронове болести или улцерозног колитиса за презентацију Републичкој комсији Фонда за здравствено осигурање која доноси одлуке у погледу увођења иновативне биолошке терапије ИБД пацијентима. У дискусији су учествовали гастроентеролози, хирург, радиолог и психијатар где је свако из свог угла изнео стручно мишљење за одређеног пацијента и тиме дао допринос у евалуацији сваког случаја.

Другог дана су учесници имали прилику да виде уживо пренос из ендоскопске сале где су спроведене четири контролне ендоскопије пацијената са различитим дијагнозама, терапијама и стадијумима болести.

Презентована је и серија приказа случаја пацијената од стране гастроентеролошког тима КБЦ Звездара са "step up" и "top down" приступом у лечењу, а додатаном квалитету скупа допринела је и сесија посвећена мерењу концентрација лека у крви (енгл. ТДМ) и Проф др Катарина Вучићевић (Фармацеутски факултет, Универзитет у Београду). Гостујући предавачи из Северне Македоније (Проф др Калина Гривчева-Старделова) и Босне и Херцеговине (Проф Др Нермин Салкић и Прим др Аида Сарај) такође су презентовали случаје пацијената који су представљали изазове у погледу презентације болести, екстраинтестиналних манифестација као и компликација које су захтевале хируршко лечење.