За запослене

Етички одбор

ИНФОРМАТОР ЗА РОДИТЕЉЕ

Преоперативна припрема за дечије ОРЛ процедуре

Уколико Ваше дете треба да буде оперисано, сигурно имате доста питања, од којих је један део у вези са анестезијом. У овом информатору смо се потрудили да одговоримо на већину најчешћих питања, мада се увек за све непознанице и додатна питања можете обратити анестезиологу при преоперативном прегледу.

О Вашем детету ће, током боравка у болници, бринути читав тим лекара и сестара, али морате бити свесни да сте и Ви, као родитељ, једнако важан део овог тима, посебно што се тиче психолошке припреме детета пред операцију. Предшколцима би требало неколико дана пре операције објаснити зашто иду у болницу, са стрпљивим и смиреним објашњавањем прилагођеним узрасту и степену разумевања детета, и улити им сигурност да ћете Ви бити све време ту, у његовој близини. Деци школског узраста треба раније рећи, бар две седмице пре операције, и дати им времена да разумеју и питају све што им није јасно. Што је дете старије, страхови се више преусмеравају са страха од одвојености од родитеља на страх од саме операције и реалну угроженост организма. Тинејџере и адолесценте треба укључити у доношење одлука у вези операције.

Најважнији моменат је правилна процена када је најбоље време за операцију Вашег детета, коју прави ОРЛ хирург при амбулантном прегледу.

Следећи корак је преоперативна припрема, у којој заједнички учествују педијатар Вашег детета и анестезиолог.

Пре пријема у болницу је неопходно прибавити следећа документа:

  1. Болнички упут од Вашег педијатра из надлежног Дома здравља
  2. Педијатријски преглед са извештајем и попуњеним обрасцем који ћете добити од Вашег ОРЛ лекара у амбуланти.
  3. Основне лабораторијске анализе (комплетна крвна слика, време крварења и време коагулације, крвна група, анализу урина и брис ждрела)
  4. Ако педијатар одреди додатне лабораторијске анализе или прегледе, урадити их и доставити тражену документацију.
  5. Уколико дете има неке пратеће болести, ако је болнички лечено, оперисано, или прима неку редовну терапију, потребно је припремити и понети и ту документацију.

Пре операције ћете имати први сусрет са анестезиологом, на коме ће дете бити прегледано, погледана медицинска документација, а Ви имати прилику за додатна питања. Веома је битно да нас информишете уколико је дете у претходних месец до два имало вирусну или бактеријску инфекцију, са или без повишене температуре, а нарочито инфекцију респираторних, тј. дисајних путева. Уколико јесте, постоји могућност одлагања операције на пар дана, чак и неколико седмица, зависно од процене анестезиолога као и трајању и тежини инфекције. Битно је да схватите, да одлагање операције, уколико до тога дође, представља превентивну меру због спречавања нежељених догађаја и компликација у току операције, или непосредно након ње. Безбедност Вашег детета, нашег малог пацијента, је на првом месту и наш заједнички циљ.

Немојте се изненадити додатним питањима анестезиолога о расту и развоју Вашег детета. Ми морамо пре операције да се што боље упознамо са нашим малим пацијентима, да бисмо адекватно бринули о њима у току анестезије и операције.

Вече пре операције је дозвољен унос хране и течности на уобичајен начин. Ваше дете не сме уносити чврсту храну шест сати пре, мајчино млеко четири сата, а воду и бистре течности (чај) два сата пре планиране операције.

То значи да ујутро, на дан операције, дете не сме да једе или пије, сем ако Вам анестезиолог друкчије не каже. То је посебно битно да би се спречиле компликације настале могућим  изливањем желудачног садржаја у осетљиве дисајне путеве при уводу или буђењу из анестезије. Деци такође не треба давати жваке, бомбоне и сл. на дан операције, јер подстичу лучење желудачне киселине.

Детету се пре операције даје лек за умирење у облику сирупа. То ће му помоћи да се опусти, примири, чак и задрема.

Непосредно након операције или интервенције, деца су још увек успавана, поспана, дезоријентисана, раздражљива или плачу. То стање може бити узнемирујуће за родитеље, али је најважније да тада останете смирени и прибрани и да схватите да је такво понашање уобичајено и очекивано, и да неће дуго трајати. Искористите то што најбоље познајете своје дете, и покушајте да га смирите загрљајем, причом, или њему познатим умирујућим стварима.

Пар сати након операције, дете ће добити да пије и једе.

Даћемо све од себе да олакшамо тај, за Вас тако стресан моменат, и да боравак у болници прође са што мање трауме за Вас а посебно за нашег малог пацијента.

СРЕЋНО!