За запослене

Етички одбор

Задужбину је основао брачни пар лекара из Београда, Иван и Јелисавета Шеговић, 2006. године.

Прим. др Иван Шеговић је цео свој хируршки век провео у Градској болници на Звездари, данашњем КБЦ „Звездара“, где је дочекао и пензију као начелник Одељења флебологије (Одељење за хируршко лечење вена).

Др Иван Шеговић рођен је 1929. у Сврљигу, а у Књажевцу завршио основну школу, гимназију; матурирао је 1948. Исте године уписује се на Медицински факултет у Загребу (у то послератно време to je била уобичајена пракса за многe студенте медицине из Србије), где је и дипломирао 1954. После одслужења војног рока долази на лекарски стаж у Болницу у Зајечару, а затим као млад лекар ради у Дому здравља у Бољевцу и Лозовику. После положеног државног-стручног испита почиње специјализацију опште хирургије у Градској болници у Београду. Специјалистички испит положио је 1963. На усавршавању боравио је три пута у Прагу (1964., 1969. и 1971.) на Клиници за кардиоваскуларну хирургију код чувеног професора Хејхала.

Са утемељеним знањем из ове области на Хируршком одељењу Градске болнице, оформљује Одељење савремене флебологије, те почиње да оперише вене доњих екстремитета у општој анестезији. Ово Одељење др Иван Шеговић води до краја свог хируршког века. На основу тога и објављених преко 35 стручних радова, стиче звање примаријуса 1977. У то време словио је за једног од ретких стручњака за флебологију код нас.

Др Јелисавета Шеговић( рођена Ојстер 1936.), супруга др Ивана Шеговића, радила је као лекар опште праксе и као специјалиста медицине рада, цео свој радни век у Дому здравља на Звездари.

Брачни пар Шеговић у срећи су дочекали пензију и повукли се у мирне воде позног доба. Неумитна коначност живота догодила се 2003., када се супруга др Јелисавета упокојила. Дуги дани самоће и свеколиког размишљања Др Ивана Шеговића изнедриле су у њему једну узвишену одлуку.

Наиме, немајући директног наследника, др Иван Шеговић одлучио је да сву своју имовину тј. два стана у Београду, на Звездари и Врачару, као и сву уштеђевину препише и остави Задужбини која ће носити име његове супруге и његово.
Са својим адвокатом Г-дином Јовицом Тодоровићем прионуо је реализацији своје одлуке.

Направио је врло прецизан Статут Задужбине, који регулише све послове, задатке и обавезе чланова Управног одбора Задужбине, који је усклађен са важећим законима и одобрен решењем Министарства културе 17. марта 2006. Председника и чланове Управног одбора Задужбине, оснивач др Иван Шеговић изабрао је и именовао лично- из круга њему блиских и од поверења, млађих колега запослених у КБЦ „Звездара“.

За председника Управног одбора, са „златним гласом“ при одлучивању, поставио је проф.др Зорана Иванковића, специјалисту оториноларингологије и тадашњег директора КБЦ „Звездара“, са чијим оцем, такође професором Медицинског факултета у Београду, је др Иван Шеговић пуно година радио и сарађивао у КБЦ „Звездара“.

а остале чланове Управног одбора Задужбине из КБЦ „Звездара“, др Иван Шеговић је именовао: прим. др Зорана Милићевића, хирурга; др Зорицу Којић, анестезиолога; доц. др Петра Сворцана, интернисту.

По Статуту други део Управног одбора, од четири члана, биће изабран из редова запослених у Градској општини Звездара, по договору са председником Општине.
Статут је ступио на снагу, како је њиме и предвиђено, по упокојењу оснивача Задужбине др Ивана Шеговића, што се и догодило 23. новембра 2007.

Сахрањен је поред супруге у породичној гробници Ојстер-Шеговић на гробљу „Лешће“, парц. 1. Сваке године на тај дан Задужбина даје парастос преминулом оснивачу у Храму – параклису Свети Трифун при КБЦ „Звездара“ и оглашава се помен читуљом у „Политици“.

По опроштају од оснивача др Ивана Шеговића Задужбина је прионула на испуњење својих обавеза и задатака.

За почетак , прво је урађено неопходно и обимно реновирање станова, чиме су стављени у функцију издавања.

Основни и главни задатак Задужбине је да се новцем, прикупљеним издавањем станова:

– Помогне младим лекарима из КБЦ „Звездара“ у њиховом стручном усавршавању (израда доктората, усавршавање у иностранству и др.)

– Новчано помогну деца без родитеља са Општине Звездара која се налазе у старатељским породицама, а које надзире Служба социјалне заштите Општине Звездара.

Предвиђена помоћ младим лекарима и деци у старатељским породицама, додељује се једном у години, на уприличеним свечаностима, што се редовно извршава.

У досадашњем периоду од 15 година додељивали смо прикупњену новчану помоћ.За едукацију и усавршавање младих лекара, по завршеном конкурсу, бирана су два кандидата.

Број деце без родитеља, смештене у старатељске породице, по евиднецији Службе социјалне заштите Општине Звездара, благо варира из године у годину и креће се између 20 и 25 деце. Свечана додела уручује се деци лично 15. фебруара, на дан општинске славе Сретење, по обављеном свештеном сечењу славског колача и уз бројно присуство званица и гостију.

 Ту и тада све одише посебном радошћу.

Задужбина “Др Јелисавета и Др Иван Шеговић“ коју је осмислио и формирао за живота др Иван Шеговић представља данас велику изузетност.

То је редак и дирљив пример – људске несебичности, племенитости и хуманизма чије опстајање уздиже људе и улепшава будућност.

ЊИМА У СПОМЕН И СЛАВУ!

                                                                                              

                                                                            УПРАВНИ ОДБОР

                                                    Задужбине „др Јелисавета и др Иван Шеговић“

                                                               Председник Проф.др Зоран Иванковић