За запослене

Етички одбор

СЛУЖБА ЗА АНЕСТЕЗИОЛОГИЈУ СА РЕАНИМАТОЛОГИЈОМ И ИНТЕНЗИВНОМ ТЕРАПИЈОМ

АНЕСТЕЗИЈА У ПОРОЂАЈУ

Порођај сваке жене је јединствено искуство. Јачина бола који ћете осетити у току порођаја зависи од ваше толеранције за бол, снаге контракција материце и вашег претходног искуства (ако сте га имали) у току порођаја. Одлуку о начину на који ће се смањити или отклонити бол доноси анестезиолог у договору са породиљом. Данас је могуће понудити неколико различитих метода за угоднији порођај.

Интравенска аналгезија: изводи се лековима који се дају преко вене и доводе до ублажавања бола.

Методе регионалне анестезије: применом одговарајућих техника отклања се бол у одређеном делу тела (епидурална, спинална или епидурално спинална техника)

 

Веома је битно када почне порођај да ништа не једете и не пијете, без обзира какав је план за ток порођаја. Пре уласка у породилиште потребно је да скинете сав накит који имате на телу.

 

Шта је "епидурал"?

Епидурална анестезија је метода регионалне анестезије која блокира болне надражаје у одредјеном делу тела. Циљ епидуралне технике је ублазити бол тј. изазвати аналгезију а да при томе не доведе до потпуног губитка осећаја и мишићне слабости у том региону. Лекове које примењујемо за епидуралну анестезију су: локални анестетици  и  аналгетици.

Како се даје "епидурал"?

Пре започињања процедуре потребно је пласирати канилу у неку од периферних вена на руци. Након тога ће бити укључене инфузионе течности. Затим ће вас анестезиолог замолити да седнете или легнете на бок, у овом положају остајете док се не заврши цела процедура. Анестезиолог ће прво очистити један део коже леђа антисептичним раствором, а затим ћете добити ињекцију локалног анестетика на месту где ће бити убод како не бисте осетили бол приликом пласирања епидуралне игле. Када се игла нађе у епидуралном простору кроз иглу се уведе епидурални катетер, игла се извлачи напоље а катетер се уз помоћ фластера фиксира за леђа. Катетер служи за апликацију лекова. Лекови се могу давати појединачним болусима у одређеним временским интервалима или уз помоћ инфузионе пумпе континуирано.

После давања лека можете осетити привремену утрнулост, слабост у ногама или осећај тежине у ногама. Епидурални блок неће у потпуности елиминисати осећај у вашем доњем делу тела. Можете бити свесни ваших контракција, осећаћете их као притисак. Ваш анестезиолог ће адекватним дозирањем лекова током порођаја прилагођавати степен утрнулости и аналгезију како бисте имали највећи могући степен комфора.

 

        

Шта је предност епидуралне аналгезије?

* Смањује нелагодност током порођаја и повећава задовољство након порођаја.

* Уколико се порођај продужи, омогућава вам да се одморите и да имате довољно снаге да активно учествујете у порођају. Такође да дате свој максимум у фази експулзије плода.

* Боља је сарадљивост и активност породиље

* Уколико је порођај потребно завршити царским резом, епидурална аналгезија може бити продубљена додавањем већих доза лекова и превести се у епидуралну анестезију, који ће омогућити да будете будни и без бола док чекате вашу бебу.

* Епидурална аналгезија ће вам омогућити одмор, опуштање, фокусирање. Бићете активни учесник током порођаја.

Најчешће компликације технике епидуралне аналгезије

Обзиром да је техника епидуралне анестезије слепа метода, што значи да није могуће визуелно пратити позицију катетера у епидуралном простору она са собом носи и одређени проценат компликација.

- Хипотензија или пад крвног притиска је најчешћа компликација након регионалне анестезије.

- Постдурална пункцијска главобоља настаје након акциденталне пункције дуре иглом током извођења технике епидурала. Симптоми главобоље пролазе за неколико дана, а трају максимално до 7 дана од извођења процедуре.

- Бол у леђима који се може јавити после порођаја је последица проласка епидуралне игле. Бол спонтано нестаје након неколико дана.

- Озбиљне компликације су ретке. Мозе доћи до оштећења нерава који ће имати за последицу утрнулост и мишићну слабост једног дела тела. Обично ови симптоми пролазе уз симптоматску терапију након неколико дана или недеља. Трајна оштећења нерава се изузетно ректко јављају. Последице могу бити трајна одузетост једне или обе ноге, немогућност задржавања мокраће.

Најчесћа питања о „Епидуралу“

1.Да ли боли постављање епидуралног катетера?

- епидурални катетер се поставља након давања локалне анестезије на месту убода. Осећај у току пласирања катетера се описује као осећај нелагоде, осећај притиска и осећај трњеја у пределу леђа.

2.Када је оптимално време за епидурал?

- обично се епидурални катетер поставља и започиње са аналгезијом када је грлић отворен 4 до 5 центиметара и ви сте у активном порођају.

3.Када ћу осетити ефекте епидурала?

- нерви који инервишу вашу материцу ће бити изблокирани неколико минута након почетне дозе. После 10 до 20 минута би требало да остетите пун ефекат.

4.Да ли се у току порођаја пласира уринарни катетер?

- ако порођај траје дуже од неколио сати биће потребно пласирање уринарног катетера. Након порођаја катетер се уклања.

5. Да ли епидурал скраћује порођајно време?

- предност епидурала је да пацијенткиња не осећа болове, а друга велика предност је скраћење времена трајања порођаја односно убрзавање фазе дилатације (отварања), чиме се скраћује само време трајања порођаја.

6. Може ли скраћен порођајни ток на неки начин да нашкоди мами или беби?

- ако порођај краће траје, траума бебе због проласка кроз порођајни канал је мања тако да су деца рођена уз помоћ епидурала значајно мање намучена током порођаја.

7.Да ли епидурал увек "ради"?

- у највећем броју случајева епидурална аналгезија ефикасно ублажава бол током порођаја. Код неких породиља степен аналгезије може бити не адекватан или могу осећати јачи бол у само једној половини тела.

8.Када се епидурал не мозе користити?

- Епидурална аналгезија не може бити опција за ублазавање бола током порођаја у ситуацијама када породиље имају:

* имају поремећен коагулациони статус

* имају снижен број тромбоцита

* крваре или су у шоку

* имају инфекцију на или у близини места убода

* имају тетоважу на месту убода

* анестезиолог не може да индентификује епидурални простор. Најчешћи разлози: гојазност, крива кичма, не сарадљива породиља.

 

Порођај у епидуралу је конфорна техника како за пацијенткиње тако и за цео медицински тим, највећи проценат жена има позитивна искуства у вези са овом врстом анестезије.

Желимо Вам пуно среће у порођају, а ми ћемо вам помоћи да он буде БЕЗБОЛАН.