За запослене

Етички одбор

II састанак „IBD Preceptorship“ одржан у КБЦ Звездара-кликни за целу вест

II састанак „IBD Preceptorship“ одржан у КБЦ Звездара-кликни за целу вест

31. 01. 2022.

Дана 28. јануара 2022. традиционално је одржан други по реду „IBD Preceptorship“ састанак у организацији КБЦ Звездара и компаније Такеда.

Гастроентеролози из једанаест секундарних центара у Србији и Универзитетског клиничког центра „Мајка Тереза“ из Северне Македоније имали су прилику да чују какви су протоколи лечења, које су тренутно доступне терапијске опције као и да виде уживо пренос из ендоскопске сале где су спроведене четири контролне ендоскопије пацијената који се у КБЦ Звездара лече конзервативном и иновативном терапијом у различитим стадијумима болести. Такође је представљена улога хирурга у мултидисциплинарном ИБД тиму и одговорено је на питање када је у пракси прави тренутак за хирургију.

„Циљ састанка је на првом месту био ширење свести о важности правовременог лечења пацијената са инфламаторним болестима црева као и значаја дијагностичких процедура у самом препознавању болести и њеном адекватном праћењу. Кроз бројне приказе пацијената из клиничке праксе истакнута је важност индивидуалног приступа и мултидисциплинарног тима у лечењу ове болести. Поред едукативног карактера овај састанак имао је за сврху и унапређење комуникације и умрежавања секундарних центара у Србији и Референтног ИБД центра какав постоји у нашој установи“.- истакао је Проф.др Петар Сворцан који је поздравио све присутне на почетку састанка.

Поред ИБД тима из КБЦ Звездара, реч су имали и проф др Ивана Милошевић, инфектолог УКЦС и доц др Предраг Остојић са Института за реуматологију који су упознали слушаоце са најважнијим коморбидитетима и екстраинтестиналним манифестацијама улцерозног колитиса и Кронове болести.