За запослене

Етички одбор

ПРОМОЦИЈА ДВА УЏБЕНИКА ЗА ПОСЛЕДИПЛОМСКУ НАСТАВУ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ КОЈИ ДОНОСЕ НОВИ УВИД У ИНФЛАМАТОРНЕ БОЛЕСТИ ЦРЕВА И СИНДРОМ ИРИТАБИЛНОГ КОЛОНА-кликни за целу вест

ПРОМОЦИЈА ДВА УЏБЕНИКА ЗА ПОСЛЕДИПЛОМСКУ НАСТАВУ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ КОЈИ ДОНОСЕ НОВИ УВИД У ИНФЛАМАТОРНЕ БОЛЕСТИ ЦРЕВА И СИНДРОМ ИРИТАБИЛНОГ КОЛОНА-кликни за целу вест

17. 06. 2024.

Београд, 13.06.2024 - Гастроентерологија, као динамично поље студија и праксе у интерној медицини, добила је нове ресурсе за последипломске студије на Медицинском факултету Универзитета у Београду, захваљујући  Проф.др Петру Сворцану и доц. др Срђану Марковићу, гастоентеролозима запосленим у КБЦ  Звездара.

Уз осврт на бројне иновације у дијагностици и лечењу у протеклих 30 година, два нова уџбеника пружају најновије информације и увиде у области инфламаторних болести црева и иритабилног цревног синдрома. Нове књиге представљају значајан извор информација о најновијим научним достигнућима у третману ових цревних поремећаја.

Ова два уџбеника доносе најновије информације о инфламаторним болестима црева и иритабилном цревном синдрому. Књига „Инфламаторне болести црева у 12 лекција“ од професора др Петра Сворцана и доцента др Срђана Марковића пружа најновија достигнућа у третману ових болести. Друга књига, „Иритабилни цревни синдром кроз лекције“ аутора доцента др Срђана Марковића, је прилагођена и широј јавности а нарочито пацијентима који имају овај проблем.

Уџбеници нуде широк спектар тема, структурираних, јасних и свеобухватних. Инфламаторне болести црева (укључујући Кронову болест и улцерозни колитис) и иритабилни цревни синдром постају све чешћа појава, стога је важно разјаснити све недоумице у њиховој дијагностици и лечењу на разумљив начин.

Обе књиге одишу мултидисциплинарним приступом, са тврдњама поткрепљеним научним доказима. Посебно је важно што су аутори успели да пишу језиком разумљивим и пацијентима, односно људима који се не баве професионално медицином. Ово омогућава да се допре до свих заинтересованих за гастроентеролошке проблеме.

Скуп врхунских стручњака

Доц. др Срђан Марковић, аутор и коаутор бројних стручних радова објављених у научним часописима и на конгресима, континуирано усавршава своја знања и компетенције кроз клинички рад и едукације у Србији и иностранству је, као одговорни уредник, окупио тим врхунских стручњака из различитих области медицинских наука: гастроентерологије, патологије, хирургије, психијатрије, као и младе лекаре. Заједничким снагама успели су да обраде и изнесу најновија сазнања у областима запаљенских болести црева и иритабилног цревног синдрома кроз прилагођене лекције.

Књигу ’’Инфламаторне болести црева у 12 лекција’’ писао је тим од 21 аутора: 3 професора, 2 доцента, 3 клиничка асистента и 4 докторанда са Медицинског факултета Универзитета у Београду, уз девет аутора који су експерти у својим областима. Прво издање књиге, публиковано јануара 2022. године од стране издавача КБЦ “Звездара”, садржи 403 странице са 70 слика, 73 табеле и 462 референце.

Књига ’’Иритабилни цревни синдром кроз лекције’’ обухвата 13 поглавља на 247 страна, обједињене најновије чињенице о овом све учесталијем цревном поремећају. Ове књиге су направиле искорак у медицинској литератури, повезујући савремено теоријско и практично знање приказано кроз примере из свакодневне праксе.