За запослене

Етички одбор

80 ГОДИНА КЛИНИКЕ ЗА ХИРУРГИЈУ „НИКОЛА СПАСИЋ“ КБЦ ЗВЕЗДАРА-кликни за целу вест

80 ГОДИНА КЛИНИКЕ ЗА ХИРУРГИЈУ „НИКОЛА СПАСИЋ“ КБЦ ЗВЕЗДАРА-кликни за целу вест

01. 11. 2023.

Хируршка клиника „Никола Спасић” КБЦ „Звездара” обележила је осам деценија постојања свечаношћу која је одржана у Историјском музеју Србије.

Присутнима се обратио проф. др Петар Сворцан, вд директор КБЦ „Звездара”. Он је у обраћању званицама истакао да се у овој установи раде интервенције најсавременијим методама. За остваривања циљева који се тичу унапређења лечења и других подухвата у овој установи захвалио се на подршци Влади Србије, министарству здравља и Републичком фонду за здравствено осигурање. КБЦ Звездара је наставна база 4 факулета, а проф. Сворцан је посебно истакао да је у плану и изградња нове зраде у Улици Димитрија Туцовића, чија ће површина бити 20.000 квадратних метара. Идејни пројекат је урађен, те би се реализацијом овог пројекта КБЦ Звездара нашла на једној локацији уместо на досадашње три локације: улице Прешевска, Мије Ковачевића и Димитрија Туцовића.


У свом обраћању званицама проф.др Даница Грујичић министарка здравља Републике Србије се осврнула и на задужбинара Николу Спасића и значај старијих колега хирурга који су преносили своје знање млађима.

Руководилац Клинике за хирургију КБЦ Звездара проф.др Александар Карамарковић је истакао значај усавршавања младих лекара и осавремењивање опреме, и том приликом додао: „Наша клиника је једна од најпрепознатљивијих у збрињавању пацијената. Велико је задовљство видети оне од којих сам учио, колеге са којима сам студирао и „саборце” са којима свакодневно радим, као и наше наследнике у овом послу.“

Званицама су се обратили и проф.др Алекса Марковић, декан Стоматолошког факултета и проф. др Владан Ђокић, ректор Београдског универзитета. Њима су поводом обележавања овог јубилеја уручена признања, као и другим истакнутим личностима, представницима институција, запосленима и колегама у пензији за постигнуте резултате и подршку у раду Хируршке клинике „Никола Спасић” КБЦ Звездара о којој је приказан и кратак филм са свим великанима хирургије који су стварали и унапређивали Клинику за хирургију.