Za zaposlene

Etički odbor

DELEGACIJA GO ZVEZDARA U ZVANIČNOJ POSETI KINESKOM GRADU NANTONG Potpisan dogovor o namerama saradnje KBC Zvezdara sa bolnicom iz Nantonga.-klikni za celu vest

DELEGACIJA GO ZVEZDARA U ZVANIČNOJ POSETI KINESKOM GRADU NANTONG Potpisan dogovor o namerama saradnje KBC Zvezdara sa bolnicom iz Nantonga.-klikni za celu vest

14. 03. 2023.

Delegacija Gradske opštine Zvezdara, predvođena zamenikom predsednika Draganom Đurić, posetila je kineski grad Nantong čime je nastavljena dosadašnja uspešna saradnja u oblastima privrede, trgovine, obrazovanja, medicinske zaštite i turizma. Ova poseta Nantongu, sa kojim je Zvezdara 09.09.2022. postala međunarodni grad pobratim, će pomoći da se ojača saradnja i razmena između naših i kineskih obrazovnih, zdravstvenih i drugih institucija.

U Delegaciji su bili predstavnici KBC Zvezdara: vd direktor KBC Zvezdara Prof. dr Petar Svorcan i Prim dr Vojislav Lekić, pomoćnik direktora KBC Zvezdara koji su imali priliku da se upoznaju sa radom bolnica,domova zdravlja i Univerziteta  u ovoj regiji, ali i da predstave rad KBC Zvezdara. Tokom posete je vd direktor Kliničko bolničkog centra „Zvezdara” prof. dr Petar Svorcan potpisao dogovor o namerama saradnje KBC Zvezdara sa bolnicom iz Nantonga.

 

Tokom boravka u Nantongu delegacija GO Zvezdara posetila je Uneverzitet Nantong u kome se sastala sa Ši Kuanom, članom Stalnog odbora Školskog partijskog odbora i potpredsednikom, koji je gostima predstavio istorijat, razvoj i međunarodne razmene škole. Ši Kuan je rekao da se nada da će biti uspostavljeni prijateljski odnosi sa univerzitetima u Srbiji, da će doći do jačanja saradnje u usavršavanju kadrova, naučno-istraživačkoj saradnji, razmeni nastavnika i studenata i drugim oblastima i zajedničkom unapređenju saradnje i razmene u visokom obrazovanju između Kine i Srbije.

Prijemu naše delegacije prisustvovali su Vang Meng, član partijske grupe Kancelarije za spoljne poslove Narodne vlade opštine Nantong i stalni zamenik direktora Kancelarije za spoljne poslove Opštinskog partijskog komiteta Nantong, kao i predstavnici Kancelarije za međunarodnu saradnju i razmenu, koji su i pratile posetu. Delegacija opštine Zvezdara predvođena Draganom Đurić posetila je i Fan Zeng umetnički muzej, u kome su ih primili Vang Meng, zamenik direktora , Tang Đinhua, član partijske grupe i zamenik direktora Biroa za socijalna pitanja zone ekonomskog i tehnološkog razvoja Nantong i Ši Ju i Jang Tingting, glavne osobe zadužene za muzej. Zvezdarska delegacija posetla je i čitaonicu dečijih slikovnica biblioteke i druge čitaonice, fokusirajući se na aktivnosti biblioteke za decu i stvaranje grada po meri dece. U protekle tri godine od otvaranja ova biblioteka je kontinuirano obogaćivala svoje fondove sa više od 40.000 kvalitetnih dečijih slikovnica i opremila omladinsku čitaonicu sa zbirkom od 50.000 knjiga. Istovremeno, u biblioteci je realizovano više od 100 dečijih tematskih aktivnosti, služeći više od 300.000 korisnika.Pored Nantonga, zvezdarska delegacija posetila je i grad Đunjin u kome je imala priliku da takođe obiđe bolnicu I domove zdravlja kao I škole, a Dragana Đurić je potpisala dogovor o namerama saradnje jedne zvezdarske škole sa školom iz Đunjina. Poslednjih godina sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije stalno napreduje, a lokalna razmena i saradnja postaju jedna od važnih pokretačkih snaga za razvoj kinesko-srpskih odnosa čemu doprinosi i dobra saradnja kineskog Nantonga i GO Zvezdara.