Evropska unija
Uvodjenje bolničkog informacionog sistema finansira Evropska unija kroz projekat EU-IHIS

 

 

 

 

KBC Zvezdara je akreditovan od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije na maksimalnih sedam godina sa najvišom ocenom 97,85% usklađenosti sa akreditacijskim standardima u Republici Srbiji

U 2017. posao za 1.106 lekara, urađeno 90 transplantacija

28. decembar 2017.

Beograd,  26. dec 2017 - Od početka godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji zaposleno je oko 3.000 zdravstvenih radnika, od čega 1.106 lekara, a u istom periodu urađeno je 90 transplantacija organa.

Za mlade lekare, ali i transplantirane pacijente organizovan je svečani prijem u Palati Srbija, koji su im priredili predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Iako se ovde redovno organizuju svečanosti i prijemi, ovaj prostor je bio pretesan da primi sve kojima je u ovoj u godini ispunjena i najveća želja. Više od 1.000 novozaposlenih lekara iz Srbije, zajedno sa pacijentima čiji su životi produženi zahvaljujući transplantaciji. 

Premijerka Brnabić, obraćajući se mladim lekarima, rekla je da su izabrali najhumaniji poziv, da Srbija računa na njih i da oni mogu da računaju na Srbiju.

Podsetila je da će od 1. januara plate lekara biti povećane za deset odsto, što, kako je rekla, "nije malo, ali nije ni dovoljno". "Trudićemo se da održimo fiskalnu disciplinu, da bismo mogli i sledeće godine da vam damo ono što ste zaslužili, da vam damo još jedan razlog da ostanete u Srbiji", poručila je Brnabićeva. Ona je dodala da su važni i uslovi u kojima rade zdravstveni radnici, te da je Vlada radila na obnovi bolnica, domova zdravlja, kliničkih centara. Otvoren je, kako kaže, Klinički centar Niš, a predstoji rekonstrukcija kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. "Ima puno kritika, nismo krenuli od nule, već iz dubokog minusa. Nije se ulagalo u plate, opremanje, održavanje, zdravstvo, ali sada se to menja, nastavićemo da se bavimo time, jer je to najvažnije za sve građane Srbije", naglasila je Ana Brnabić.

Govoreći o značaju donorstva, Brnabićeva je rekla da je i sama potpisala donorsku karticu i pozvala građane Srbije na taj čin, "jer tako pokazujemo koliko smo kao društvo razvijeni".

"Donorstvo je šansa za neke ljude, kada više nema šanse za nas", podvukla je predsednica Vlade i dodala da i komplikovane transplantacije postaju standard u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je danas posebno ponosan, jer je tokom godine zaposleno 1.106 lekara i urađeno 90 transplantacija organa.

On je dodao da je u poslednje tri godine, od 2014. godine, zaposleno 8.800 medicinskih radnika i da je odobreno 5.500 specijalizacija. Nova radna mesta lekare očekuju i u 2018, ali i veće plate. Obnova objekata i nabavka nove opreme, kako kaže Lončar, bez zdravstvenih radnika ništa ne znači. "Otvorili smo KC Niš, renovirali bolnice i domove zdravlja, nabavili gama nož, sada sajber, 15 akceleratora. Ono što vi svi znate, to nam ništa ne bi značilo bez vas, jer oni sami od sebe ne mogu da rade i ne mogu da pomognu nikome", ističe Lončar.  Ministar Lončar je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić jer, kako kaže, bez njihove pomoći, takvih rezultata u zdravstvu ne bi bilo.

Svečanom  prijemu u Palati Srbija je prisustvovao i vd direktor KBC Zvezdara Prof. dr Petar Svorcan sa mladim lekarima koji su zaposleni u ovom kliničko bolničkom centru.

U KBC Zvezdara je tokom 2017. godine primljeno ukupno 48 zdravstvenih radnika.

Powered by CMS STUDIO